Chłodzenie w sklepie

Zastanawiając się nad otworzeniem własnego sklepu spożywczego musimy wziąć pod uwagę wszystkie niezbędne elementy wyposażenia lokalu. Oprócz zwykłych regałów na produkty, oświetlenia i monitoringu, przede wszystkim pamiętać trzeba o wydajnym układzie chłodzenia oraz innych urządzeniach tego typu.

Odpowiednie systemy chłodnicze są niestety obowiązkową pozycją na liście właściciela sklepu podczas jego organizowania. Zdecydowana większość produktów spożywczych musi być przechowywana w określonych widełkach temperatury powietrza, a niespełnienie tego wymogu może wiązać się z zepsuciem żywności oraz wysokimi karami ze strony organów kontrolnych. Całe szczęście większości towarów wystarczy najzwyklejsza na świecie klimatyzacja, aby przebywały one w odpowiedniej atmosferze.

Są jednak grupy artykułów, które do zachowania swoich właściwości wymagają całodobowo włączonej lodówki. Często jednak koszt takich urządzeń może być obniżony, gdy dostarczy je dystrybutor jakiejś marki w ramach umowy reklamowej. Szczególnie dotyczy to lodówek na lody i mrożonki. Jeśli chodzi jeszcze o chłodzenie, czasem na zapleczu przydają się komory chłodnicze i jest to dobre rozwiązanie jeśli nasz sklep jest w miarę duży, a wielkość obrotu wymaga, aby odpowiednie zapasy np. mięsa lub ryb były zawsze pod ręką.

Takie komory można zamówić w dowolnych wymiarach i różnie je konfigurować, gdyż najczęściej wykonywane są z ergonomicznych paneli poliuretanowych. Nierzadko niezbędnych jest kilka komór chłodniczych, ponieważ różne kategorie produktów przechowywane być powinny w różnych temperaturach. Jeśli chodzi np. o owoce i warzywa, wystarczające będą komory o cienkich ścianach, lecz gdy chodzi o zamrożone mięso i wędliny, lepsze będą solidniejsze komory posiadające solidne drzwi chłodnicze.

Przy okazji kwestia drzwi również jest istotna, bowiem warunki magazynowe czasem są skromne. Gdy mamy mało miejsca świetne będą np. drzwi przesuwne. Jakość i stopień zaawansowania zastosowanych chłodni zależeć będzie głównie od możliwości finansowych, ale także od aktualnych potrzeb. Nie warto jednak tutaj oszczędzać, gdyż na zepsutych towarach stracimy wielokrotnie więcej.

Leave a Comment