Garownie, jak sie zmieniły przez lata

Dawniej rolę garowni spełniały pomieszczenia szczelnie zamknięte, wypełnione parą pochodzącą z kotła pełnego gotującej się wody. Jak można sobie wyobrazić tempo rośnięcia ciasta przeznaczonego na chleb lub bułki w takiej garowni nie była zawrotna. Znacznym przyśpieszeniem tego procesu było wprowadzenie na rynek garowni elektrycznych. Przyjrzyjmy się temu tematowi nieco bliżej.

Jak garownie zmieniły proces produkcji pieczywa

garowniaWprowadzenie na rynek elektrycznych garowni zmieniło tempo produkcji w każdej piekarni. To co wcześniej było robione przez kilka godzin teraz jest wytwarzane w jedną. Przyjrzyjmy się samej konstrukcji garowni, parowe miały dużo minusów, trzeba było co jakiś czas dolewać wody do kotła, który tworzył parę. Obecnie wykorzystywane jest ciepło tworzone przez energię elektryczną. Kolejnym bardzo dużym plusem jest tempo rośnięcia ciasta, czas do tego potrzebny jest około dwa razy krótszy niż wcześniej. Współczesna garownia potrzebuje niezbyt dużo miejsca przy czym starego typu garownie były to oddzielne pomieszczenia, które zajmowały sporo terenu w piekarni. Można sobie dzisiaj pozwolić na zatrudnienie dodatkowych piekarzy posiadając nowoczesne garownie, gdyż proces mieszania ciasta oraz pieczenia pieczywa pokrywa się z czasem garowania ciasta. Łatwo przewidzieć, że inwestycja w nowoczesną garownię jest inwestycją w całą piekarnię, przynoszą one szybki zwrot kosztów oraz poszerzenie produkcji.

Reasumując nie ma już dziś poważnych zakładów piekarniczych, które wykorzystują jeszcze garownie parowe w osobnych pomieszczeniach. Dzisiaj stawia się na jakość  i szybkość wykonania dobrego produktu, wszystko to otrzymamy po zainwestowaniu w nowoczesny sprzęt garowniczy. Nie warto zwklekać gdyż rozwój firmy to przedewszystkim rozwój w sprzęt.