Konserwacja sprzętu wędkarskiego

Sezon zimowy, to najczęściej okres, kiedy sprzęt wędkarski leżakuje, w oczekiwaniu na rozpoczęcie sezonu. Wbrew pozorom w tym czasie, może nastąpić samoistne zużywanie się sprzętu, warto więc zadbać o jego dokładną konserwację na czas przestoju.

wędkarzLeżące i czekające na sezon wędki, kołowrotki, żyłki niezależne od tego czy jaka to marka, czy Mikado, czy może Ryobi, oraz bez znaczenia jak drogi, może uszkodzić się, poprzez zwykłe pokrycie się kurzem. Kurz, to naprawdę cichy zabójca sprzętu wędkarskiego i to właśnie od zabezpieczenia przed nim, zaczynamy konserwację sezonową akcesoriów. Zaczynamy więc, od odkurzenia arsenału. Wędki obmywamy z kurzu wilgotną szmatką, może być z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń. Pamiętajmy o porządnym wysuszeniu wędziska, jeżeli mamy możliwość suszenia na słońcu, jest to bardzo dobra opcja. Przy czyszczeniu wędek, zwróćmy szczególną uwagę, na wyszorowanie przelotek, gdyż mają one ogromny wpływ, na ogólny stan wędziska.
Zabierając się za czyszczenie kołowrotków, postępujemy z nimi tak samo, jak z wędkami. Z tym, że należy dokładni zwrócić uwagę na nadmiar wilgoci. Kołowrotki należy czyścić naprawdę lekko zwilżoną ściereczką. Należy też sprawdzić stan techniczny młynków. Jeżeli widzimy potrzebę ingerencji we wnętrze kołowrotka, a nie jesteśmy pewni czy damy sobie sami radę, lepiej oddać go do serwisu specjalistycznego, na przykład Konger, czy Jaxon. Nie są to skomplikowane mechanizmy, jednak początkujących wędkarzy, może to przerazić.
Po wyczyszczeniu kołowrotka bierzemy się za żyłki, sprawdzamy ich wytrzymałość, następnie przewijamy je, przecierając na początek, szmatką nasączoną w płynie do mycia naczyń, następnie lekko zwilżoną wodą, a na końcu suchą.
Przeglądając sprzęt wędkarski, warto zwrócić uwagę, także na ogólny stan odzieży, czy nie nastąpiło gdzieś przetarcie lub pęknięcie. Jeżeli chodzi o drobne akcesoria, nie ma tu wielkiego zagrożenia uszkodzenia sprzętu. Jedyne co możemy zauważyć to lekką korozję agrafek, czy woblerów gorszej marki.

Leave a Comment